Bine ați venit pe site-ul oficial al Ligii Companiilor - campionatul fotbalistic de elită pentru companii ! Fotbal pe teren redus, campionat cu ligi valorice, tur-retur Arbitraj profesionist de futsal, mingi oficiale Champions League, arena high-class astroturf Premii & acces la ofertele speciale ale partenerilor Comunitate formată în 10 ani de competiții Acces garantat la meciuri amicale, în turneul național Superliga Companiilor și în turneele europene ale EFBLU Site updatat cu statistici, cronici de meci, poze și rezumate video
PREZENTAREA CAMPIONATULUI
Regulile Jocului - Liga Companiilor - ediţia 9 - sezonul 2017/2018

■ 1. ORGANIZARE
» 1.1 » Liga Companiilor este o competiție de fotbal pe teren redus în care evoluează echipe formate din angajați la entități juridice (societăți comerciale / pe acțiuni, regii, instituții, organizații). Jocurile se dispută la Arena Alexandreea Club din București (gazon sintetic, teren de dimensiuni 42/22m, porți 4/2m).

» 1.2 » Statutul jucătorului din echipă poate fi: angajat (contract muncă), stranier (fără restricții) sau top-class (fost fotbalist cu prezențe în cupele europene sau națională, fost sportiv din loturile naționale sau medaliat european/mondial/olimpic). Nu sunt acceptați jucători ce dețin, pe perioada desfășurării competiției, legitimație vizată la structuri angrenate în competițiile organizate de FRF (ligile 1,2,3 fotbal; liga 1 futsal).
» 1.3 » Detaliile despre organizare sunt specificate în Regulamentul Oficial al Ligii Companiilor
, agreat cu reprezentanții echipelor înaintea începutului de sezon.

■ 2. JOC SPORTIV
» Jocurile se dispută între două echipe ce cuprind fiecare câte 5 jucători de câmp și un portar, cărora li se pot adăuga maximum 9 rezerve. Echipele sunt obligate să fie prezente în incinta terenului la ora oficială de începere a jocului. În funcţie de deciziile organizatorilor, se poate acorda o perioadă de circa 5 minute de încălzire.
Jocul este compus din 2 reprize a câte 20 minute (timp cronometrat continuu). Dictarea unor eventuale prelungiri rămâne exclusiv la latitudinea arbitrului. Pauza între reprize este de cel mult 5 minute, timp în care jucătorii pot părăsi incinta terenului.

■ 3. LOVITURI

Se pot executa și fără a aștepta acordul arbitrului, în cel mult 5 secunde de când sunt îndeplinite toate condițiile (mingea este în poziție statică pe linia ce delimitează terenul de joc, în apropierea locului în care a fost întrerupt jocul).
» 3.1 » Lovitura liberă directă / indirectă - adversarii trebuie să respecte distanţa minimă de 5 metri faţă de poziţia mingii. În cazul loviturii libere indirecte, fapt semnalat de arbitru printr-o mână ridicată în timpul executării, nu e permisă înscrierea unui gol din lovitură executată direct.
» 3.2 » Lovitura de începere / reluare după înscrierea unui gol - lovitură liberă indirectă ce se execută doar dacă toţi jucătorii se află în propria suprafaţă de teren, printr-o lovitură a mingii în terenul advers. Este singura lovitură în care adversarii trebuie să respecte distanța de 3 metri față de punctul de la centrul terenului.

» 3.3 » Lovitura de la margine - lovitura liberă indirectă ce se se execută cu piciorul din pozitia in care mingea a părăsit terenul, din afara terenului (cca. 20cm) sau de pe linie (proiectia mingei). Adversarii trebuie să respecte distanţa minimă de 3 metri faţă de poziţia mingii.
» 3.4 » Lovitura de la colț (corner) - lovitură liberă directă în care adversarii trebuie să respecte distanţa minimă de 5 metri faţă de poziţia mingii (linia careului).

» 3.5 » Lovitura de pedeapsă (penalty) - lovitură liberă directă ce se acordă ca urmare a unei abateri petrecute în interiorul careului. Se execută de pe semicercul suprafeţei de pedeapsă, perpendicular pe spaţiul porţii. Înaintea executării, în interiorul suprafeţei de pedeapsă se acceptă doar prezenţa portarului, jucător care are obligaţia de a se poziţiona pe linia porţii şi de a rămâne pe această linie în timpul execuţiei.
» 3.6 » Greșeală - abatere ce se contabilizează de către arbitru, în contul fiecărei echipă, în fiecare repriză în parte, după o lovitură liberă directă. A 5-a greșeală cumulată de o echipă într-o repriză este semnalată verbal de către brigada de arbitri. A 6-a și următoarele greșeli sunt sancționate, fiecare, cu lovituri de penalitate. Greșeala se poate contabiliza și în cazul acordării avantajului după comiterea unei abateri sancționabile cu lovitură liberă directă. Excepție face penalty-ul.
» 3.7 » Lovitura de penalitate - se execută asemenea penalty-ului, de la punctul de 10 m. Excepție face cazul în care greșeala este comisă într-o poziție favorabilă distanței de 10 m (însă nu la mai puțin de 6 m), iar executantul optează pentru această variantă. Portarul se poate poziționa până la cel puțin 5 m de minge.

■ 4. ATAC PRIN ALUNECARE
Nu e permis, cu excepția cazului în care niciun alt jucător nu se află în apropierea mingii sau procedeul nu pune în pericol integritatea fizică a adversarului. Abaterea poate fi penalizată cu lovitură liberă indirectă (dacă nu există contact) sau lovitură liberă directă și implicit greșeală de echipă (dacă există contact). Portarul aflat în propria suprafaţă de pedeapsă este autorizat să folosească acest procedeu, chiar şi în cazul unui contact cu adversarul, însă cu condiţia să nu comită o greşeală din neglijenţă, o imprudenţă sau un exces de combativitate.

■ 5. PORTAR
Reluarea jocului de la propria poartă se va face prin lovitură liberă indirectă numai de către portar, prin aruncarea mingii cu mâna în afara suprafeţei de pedeapsă. Dacă această condiţie nu este îndeplinită, se va repeta repunerea mingii în joc. 
Portarul poate reţine mingea în mâini timp de cel mult 5 secunde. Portarul poate atinge şi poate reţine mingea cu mâna în cazul unei pase primite de la un coechipier doar dacă a fost efectuată folosind capul, spatele, pieptul, umărul, şoldul sau pulpa piciorului. Dacă arbitrul consideră că jucătorul de câmp intenţionează să folosească în mod voit un mijloc ilegal pentru a ocoli regulamentul, jucătorul respectiv se face vinovat de comportare nesportivă, iar echipa sa va fi penalizată cu lovitură liberă indirectă de pe locul în care a fost comisă greşeala.
Nu e permisă înscrierea unui gol din aruncarea directă a portarului cu mâna.

■ 6. SCHIMBĂRI DE JUCĂTORI
Este permis un număr nelimitat de înlocuiri, indiferent dacă jocul este sau nu oprit. Schimbarea trebuie efectuată doar atunci când jucătorul înlocuit a depăşit linia de margine, în afara terenului de joc, prin faţa propriei bănci de rezerve (în zona semnalată cu o linie în interiorul terenului). În caz contrar meciul poate fi oprit, jucătorul ce urmează să intre în teren este pasibil de avertisment cu cartonaş galben, echipa poata acumula greșeală, iar partida va fi reluată prin lovitură liberă indirectă executată de un jucător al echipei adverse din locul unde se afla mingea în momentul opririi jocului.
Portarul poate fi înlocuit de oricare din coechipieri cu condiția ca jocul să fie oprit si jucătorul înlocuitor să poate tricou de culoare distinctă față de coechipieri, adversari și arbitri.

■ 7. DISCIPLINĂ
» 7.1 » Un jucător penalizat cu cartonaş roşu va fi eliminat de pe teren şi nu va mai putea evolua în acel joc. Jucătorul eliminat are obligaţia de a părăsi zona terenului şi să se deplaseze la vestiare sau în zona spectatorilor. În funcţie de gravitatea abaterilor din interiorul şi din zona terenului, indiferent de deciziile arbitrului, organizatorii pot decide suspendarea temporară sau definitivă a unui jucător din competiţie.
La max.48h după meci, reprezentanții de echipă pot propune sancțiuni pe baza probei video a unor jucător ce se fac vinovați de gestul/comportamente nesportive ce nu au fost penalizate verbal sau prin acordarea de cartonașe de către arbitru.
» 7.2 » În cazul unei penalizări cu cartonaș roșu prin cumul de două cartonaşe galbene primite într-un meci, echipa în culpă va evolua în inferioritate numerică timp de două minute, indiferent dacă se înscrie gol. Jucătorul este pasibil de avertisment cu cartonaş galben dacă se face vinovat de comportare nesportivă, îşi manifestă dezaprobarea prin vorbe sau gesturi, încalcă cu persistenţă regulile de joc, întârzie reluarea jocului, nu respectă distanţa prevăzută la executarea unei lovituri libere,
execută o lovitură fără a aștepta fluierul arbitrului în cazul în care solicită respectarea distanței, intră în teren înainte ca jucătorul-coechipier să iasă de pe teren sau comite alte acţiuni agravante.
» 7.3 » În cazul unei penalizări cu cartonaș roșu direct, echipa în culpă va evolua în inferioritate numerică timp de cinci minute, indiferent dacă se înscrie gol. Jucătorul este pasibil de sancțiune cu cartonaş roşu dacă respectivul comite o greşeală gravă, are comportament violent, manifestă o lipsă evidentă de combativitate şi sportivitate sau împiedică o situaţie evidentă de gol.
» 7.4 » Jucătorul eliminat prin cumul de cartonașe galbene nu va avea drept de joc în etapa următoare.
Jucătorul care cumulează din meciuri diferite cartonașe galbene în număr total de 4,7,9,10,11,12 etc nu va avea drept de joc în etapa următoare. La acel cumul nu se contabilizează și eventualele cartonașele galbene primite în meciurile în care a fost jucătorul respectiv a fost și eliminat.
Un jucător eliminat direct este suspendat cel puţin o etapă.

■ 8. TIME-OUT
O echipă are dreptul o singură dată în timpul desfășurării jocului la o perioadă de odihnă de un minut. Time-out-ul poate fi solicitat de către antrenor sau căpitan, doar când jocul este oprit și posesia aparține echipei solicitante. În ultimul minut de joc din fiecare repriză nu se mai poate acorda time-out.

■ 9. SITUAŢII NEPREVĂZUTE
Dacă mingea loveşte acoperișul arenei, jocul va fi reluat prin lovitură de la margine, executată din dreptul poziţiei respective, de către echipa adversă jucătorului care a atins ultima oară mingea. Pentru alte cazuri se acordă minge de arbitru.

■ 10. ALTE PREVEDERI

» 10.1 » Fiecare jucător înscris pe foaia de joc este supus autorităţii şi deciziilor arbitrilor, chiar dacă este rezervă sau nu participă efectiv la joc.

Indiferent de deciziile arbitrilor, jucătorii și antrenorul aflați pe banca de rezerve sunt pasibili de sancțiuni în cazul în care manifestă un comportament nesportiv.
» 10.2 » Căpitanul echipei este singurul jucător îndreptăţit să poate un dialog cu arbitri sau cu organizatorii pe toată durata desfăşurării partidei. Ceilalţi jucători care intenționează să comunice cu arbitrul sunt pasibili de avertismente şi de eliminări.
» 10.3 » Arbitrul este suveran şi orice decizie a acestuia se aplică pe loc şi rămâne definitivă.
» 10.4 » Organizatorii îşi rezervă dreptul de a interzice accesul în arenă a persoanelor ce au un comportament neadecvat. Echipele sunt direct responsabile vizavi de comportamentul propriilor susţinători/invitați/colegi/rude ale jucătorilor, aflaţi în tribună.

■ 11. CAMPIONAT
» 11.1 » Competiţia se desfăşoară sub formă de campionat, în sistem tur-retur sau tur. Fiecare echipă dispută câte două jocuri cu fiecare din celelalte echipe. După disputarea ultimei etape, echipa care acumulează cele mai multe puncte va fi declarată câştigătoare (3 puncte de victorie, 1 punct la egal).
» 11.2 » Criteriile de departajare în clasament sunt, în ordine: numărul mai mare de puncte, rezultatul direct, nr. mai mare de goluri înscrise în meciurile directe, meci baraj.
» 11.3 » La finele sezonului, echipele vor retrograda din primul eșalon și vor promova din al doilea eșalon, în mod direct și/sau prin meciuri de baraj.


Detalii despre modul în care se vor desfășura aceste modificări sunt comunicate înainte de începerea sezonului actual (2017/2018) și depind de procedurile de licențiere pentru sezonul viitor (2018/2019).


Ultima actualizare: 12/07/2017

__________________________________________________________________________________________________________________________________

 


Copyright "Fotbal pentru Companii" 2008-2019 © Liga Companiilor ®